Zakaj se redimo?Zakaj se človek zredi? Kje so osnovni razlogi, da se kilogrami tako vztrajno nabirajo? Ko boste prebrali ta članek do konca, boste izvedeli, kakšno škodo si delate, ko po kosilu zaužijete še nekaj sladkega. Vzroki za debelost - logični odgovoriLogični odgovori na vprašašanje, zakaj so nekateri ljudje debeli in se redijo, bi bili:
Resnica se skriva čisto nekje drugje.
Glukoza v krvi vpliva na nastanek telesnih maščobGlukoza v krvi je glavni razlog za probleme s prekomerno telesno težo in nastanek telesnih maščob. Zakaj?
Kaj je glukoza?Glukoza je pravzaprav
gorivo, ki jo naše telo uporablja za delovanje. Nahaja se v krvnem
obtoku, za svoj vir energije pa jo uporabljajo številni organi
(možgani, srce, ledvice, mišice, ..). V krvnem obtoku je pri
povprečnem človeku shranjeno 1 g glukoze na liter krvi.
Vnos hraneKo s hrano vnesemo v telo ogljikove hidrate, se le ti med prebavo spremenijo v glukozo. Kri glukozo prenaša po krvnem obtoku, saj lahko le tako pride do organov. Višek glukoze telo spremeni v glikogen in ga shranjuje (v jetra, mišice). Ko torej zaužijemo ogljikove hidrate, se vrednost glukoze v krvi zviša (nad običajni nivo 1 g / liter krvi). Temu zvišanju pravimo hiperglikemija.
Za koliko se zviša vrednost glukoze?Koliko se bo zvišala vrednost glukoze v krvi, je odvisno od samega živila. Živila z nizkim glikemičnim indeksom povzročijo nizek dvig glukoze, tistega z višljim glikemičnim indeksom pa večjega.
Inzulin uravnava nivo glukozeKakor hitro presežemo normalno vrednost glukoze v krvi 1 g / l, se sproži v organizmu mehanizem, ki uravnava glukozo. Trebušna slinavka začne izločati hormon inzulin.
Kako je debelost povezana z inzulinom?S prehrano, ki vsebuje
visok glikemični indeks, pride do močne obremenitve trebušne
slinavke in do izločanja večjih količin inzulina. In prav inzulin je
glavni krivec za debelost.
Inzulin redi - v krvi je prisoten tudi 4 ure!Inzulin lahko ostane v krvi tudi do 4 ure ali več. Koliko ga trebušna slinavka izloči, je odvisno od količine in predvsem od sestave obroka (glikemični indeks ogljikovih hidratov). Njegova naloga je znana: vse dokler je krvi, pošilja sladkor in odvečno maščobo v celice in ju tam skladišči!
Past: maščobne jedi + hrana z visokim GIKo pojeste zrezek s
krompirjem, je krompir razlog, da se začne izločati inzulin.
Zaradi tega ne pride do izločanja encimov, ki bi maščobo razgradili.
Maščoba se zato seli naravnost v vaše obloge okoli pasu in trebuha.
Lahko si mislite, kaj naredite za svoje telo, ko obrok zaključite s
slastno sladico. Prisotnost inzulina ste podaljšali še za uro
ali dve.
Domov >
Osnove hujšanja >
Zakaj se redimo?
TABLETE ZA HUJŠANJE
|
Hujšanje, pravilne in nepravilne diete, glikemični indeks